субота, 12. новембар 2011.

VAŠAR


Ako je uopšte moguće da niste čuli, bliže nam se izbori. I kako to već biva u zemlji Srbiji diže se larma i galama. A taj vašarski duh, je bar našoj palanci veoma poznat, ajde da ne budemo skromni mi mu dođemo „advanced user with experience“. Ovde je bar vašar tradicija, ali nekako postade i u Srbiji, palanački duh je postao globalan i tu nema spasa.


Znam ja, a bogami i većina sugradjana, šta je vašar. Ima tu svega, ili je bar bilo, čike koje gutaju vatru, mečka koja igra, zid smrti, pljeskavice, mekike, pevaljke, srča...Svako od izlagača izveo svoju zver iliti nekakvu zanimljivost ne bi li je što bolje unovčio, pa da na miru iskrcka stečeni mu kapital.

Ajmo sad malo dalje od sela. Predizbornu kampanju u Srbiji, po svemu sudeći, u velikoj meri će obeležiti estradne i javne ličnosti koje su u nedostatku novih lica na političkoj sceni postale ozbiljni aduti na koje stranke računaju. Sezonu političko-estradne saradnje najverovatnije će otvoriti Haris Džinović na promotivnom okupljanju URS-a u Areni. Na sceni će se pojaviti i Kiki Lesendrić i “Piloti”, kojima će se najverovatnije pridružiti lider URS Mlađan Dinkić sa gitarom. Naprednjaci najavljuju Zoricu Brunclik sa suprugom Miroljubom Aranđelovićem Kemišom, SPS je nedavno, podelila svom članstvu karte za koncert grupe “Galija” u Sava centru, realno je očekivati da će se u predizbornoj kampanji PUPS-a pojaviti pevačica Jellena, budući da je odnedavno članica Podmlatka te stranke. Muzičku podršku DS-u u predizbornoj kampanji pružiće legendarni Bajaga i “Instruktori”. Predpostavljam da ste kao i ja iznenadjeni obiljem „novih ideja“. Ili što bi rekli that its all just a little bit of history repeating“.

Sad, na ovim našim lokalnim vašarima, medveda više nema, zabranili, čike koje gutaju vatru takodje pojeo zub vremena. Nekako su se izvodjači malko promenili, odustalo se od većine stvari, dosadilo narodu, šta ćeš nezgodni neki ljudi. Ali ovi globalni ne odustaju. Sve bre isto. Držimo se mi starog oprobanog recepta pa kud puklo. Hleba i igara sa jedne, a nacionalistička histerija sa druge, je ono što će po svemu sudeći obeležiti i predstojeće izbore. O boljem životu i ekonomiji tu čini se neće biti mnogo rasprave, ili bar ne ozbiljne...

Od svih definicija vašara, najviše mi se svidela ova: „Dan na koji svi mi dajemo svu svoju ustedjevinu da bismo se posteno izokretali i ispovraćali“. Meni je i od trenutne ponude loše, a i dosta mi je i vozanja u krug, tako da proporučujem intenzivno gašenje svih sredstava komunikacije, pa neka se na ovom vašaru vozaju sami. To će valjda nekoga naterati da otvori tezgu sa iole ozbiljnom i normalnom ponudom.