субота, 22. октобар 2011.

SA DRUGE STRANE BALVANA


E pa ovde historije nikad dosta. Neverovatno kojom dinamikom se smenjuju dogadjaji, jedan prosto davi drugi. U svom tom metežu, mnogo toga bitnog ostane na margini mediske pažnje, dok su u fokusu pažnje balvani. Kad neko kaže balvani verovatno većina pomisli na gradju, barikade i sl. ja sam nekako sve više ubedjen da je u pitanju stanje svesti. No ko što rekoh, dok se svi bave balvanima ovde iliti sa druge stane u selu Svinjište, valjda ima simbolike i u imenu, dešavaju se stvari koje su neverovatne za život u jednoj zemlji, nažalost samo geografski, na evropskom kontinentu.


Naime Dragana Lepović (33) iz kuršumlijskog sela Svinjište preživela je pravu dramu pre nego što je stigla u prokupačko porodilište. Bolovi su počeli pre zore, selo zabačeno, a bolnica daleko, pa je do porodilišta putovala osam sati i promenila čak tri prevoza, strepeći da li će pre stići do babica ili se poroditi usput, u kabini saniteta. Na sreću ovoga puta je ova priča imala srećan kraj. Jelena Pantović, portparolka prokupačke bolnice, kaže da je porođaj prošao bez problema i da je dečačić vitalan i zdrav. Kaže, međutim, da ovo nije usamljen slučaj i da se bar pet-šest puta godišnje desi da se porodilje porode kod kuće ili na putu do bolnice. Selo Svinjište udaljeno je, inače, 45 kilometara od Kuršumlije, a samo nekoliko kilometara od administrativne linije sa Kosovom. U selu živi tridesetak stanovnika, uglavnom su staračka domaćinstva. Prava je retkost da porodica poput Lepovića ostane na ovim prostorima. A čini se da je jasno i zašto. Nekako ova priča veoma jasno oslikava stanje u zemlji Srbiji i to sa ove strane balvana.


Sad dok se mi trudimo da odbranimo nešto što se ne da odbraniti, čini mi se da ćemo izgubiti i ono što nam se trenutno da braniti. Putevi, bolnice, škole, struja, voda, su civilizaciske tekovine na kojima treba da počiva budućnost, ako se ona želi, to je oružje, ne balvani. Kako neko reče, rane i džebane ponestalo, a bez ta dva "argumenta" se oni iza balvana nedaju ubediti da nam vrate svetu zemlju i to mu dođe fakat. Sviđao se on nama ili ne. A historija nas uči da kad god smo se latili balvana o glavu su nam se obijali, i to ne baš tako davno da bi zaboravili.


Grafik promene broja stanovnika u Svinjištu tokom 20. veka

Svedoci smo da se “kriza imperijalizma” suočava sa prvim globalnim protestom u skorije vreme. Iako kod nas nije toliko u fokusu, meni je veoma impresivno na koji način su ti mladi ljudi organizovani i koje zahteve imaju. Oružje koje se tu koristi je fejsbuk i tviter, valjda se balvana nisu setili. Sad nekako mi na pamet padoše par viceva o Bosancima ima onaj: Kako je nastao bosanac? Medved je*o bukvu, ili šta je to: pun kamion bukvi? Bosanci krenuli na eksurziju. A od bukve kad tad postane balvan, mislite o tome.

9 коментара:

 1. Da li su balvani oni koji ovako vode politiku ili i mi zajedno sa njima? Dobar tekst.

  ОдговориИзбриши
 2. Nisu samo u pitanju bukve i balvani. Fale tu i mnoge daske..

  ОдговориИзбриши
 3. Prodje mi život sa balvanima.

  ОдговориИзбриши
 4. Žalosno je što se u 21 veku brani pravo našem čoveku da živi u zemlji u kojoj se rodio.
  Miša

  ОдговориИзбриши
 5. Ja sam se rodio u SFRJ, moj ćale u Nemačkoj okupacionoj zoni, deda u Austrougarskoj. I šta sad s tim?!
  Imam gadan osećaj da sam se zapravo rodio u kladovskom porodilištu a ne u zemlji.
  Postoje svedoci. ;)

  ОдговориИзбриши
 6. p.s.
  Šalu na stranu, da se više ne samoobmanjujemo i lažemo okolinu, Kosovo je oduvek bilo Ničija Zemlja oko koje su se lomila koplja i kotrljale glave i pre 1389. Zašto? Briga me. Ali me itekako nervira što se to i dalje dešava. Umesto srbovanja i arbanašenja, bolje je svima tamo bilo da su živeli normalno i komšijski. Ali nisu. Nisu hteli niti im je bilo dozvoljeno. Da se ne lažemo više, u svo to sranje na KiM direktno su umešane "države" Srbija i Albanija koje koriste svoje pione, mafiju i obične ljude da bi prikrili očajno društveno i ekonomsko stanje unutar sopstvenih "granica".
  U toj zavrzlami su Rusi ispali najpametniji i pustili Amerikance da se upletu zajedno sa ostalima iz EU, a sami blagovremeno izvukli guzice, vojsku i opremu sa Kosova pa im je sada lako da podjebavaju redom koga stignu - a najviše budale koje sebe smatraju "Vlastima Republike Srbije".
  Svakoga od "vlasti" i "opozicije" u ovoj "zemlji" zabole za običnog čoveka, na Kosovu, u Negotinu ili centru Beograda.
  Teško da možemo "druge" (Albance, Amere, Ruse, Marsovce...) da nateramo da promene ponašanje. Dakle, ko nam je još onda preostao? Treba da crtam?

  Balvana je bilo i biće, jer u normalnoj zemlji balvan ne bi ostao ministar policije ni 15 minuta posle helikopterskog desanta na decu.
  Ko to nama brani pravo da ga više ne gledamo na TV-u, i još moramo da plaćamo pretplatu pride?
  Mi sami.
  Taj helikopter, umesto što je za čije babe maslo oduvao reklame na decu, morao je da do porodilišta prebaci Draganu Lepović. MORAO je, a nije. E zbog toga nismo normalan narod i normalna zemlja. Bez apostrofa.
  Tako nam i treba, i dosta više kukanja. Krajnje je vreme da se uozbiljimo i prekinemo ovu neozbiljnost i neodgovornost prema sebi. Sad i odmah.
  Dosta bre.

  ОдговориИзбриши
 7. Jedva cekam da vidim Radmilu Gerov i Sanju Cekovic zagrljene i da nam objasne da je prava stvar koalicija LDP I SPO.

  ОдговориИзбриши
 8. Lale
  Mislim da se Srbi sa Kosova bore za Kiparski model rešenja njihovog statusa i da su na dobrom putu.
  Miša

  ОдговориИзбриши