недеља, 4. децембар 2011.

ŽIVOT I PRIKLJUČENIJA


Tragajući za potpuno drugom temom, naleteh na članak koji se bavi jednom od veoma značajnih ličnosti u našoj istoriji, članak o Dositeju Obradoviću. Inače ove godine je dvestogodišnjica od smrti ovog velikana. Možda sam ja to propustio da čujem, ali čini mi se da baš nije prigodno obeležena, ili bar ne onako kako to zaslužuje.

Najveći Evropljanin među nama vratio se u zemlju da nas izbavi iz „glibavog balkanskog sokaka", da nam podigne 40 škola, oformi diplomatiju, napravi prvi univerzitet, opismeni nas i kulturno i društveno nas prebaci u zapadnu civilizaciju. Svoju ušteđevinu dao je Karađorđu i napisao najpatriotskiju „Pesmu o izbavljeniju Srbije":

„Vostani, Serbije,
Davno si zaspala
U mraku ležala,
Sada se probudi,
I Serblje vozbudi!"

Dositej je nesumnjivo najpotpuniji i najizrazitiji predstavnik onog dela našeg naroda koji u racionalističkoj kulturi zapadne Evrope vidi svoj uzor i svoj ideal. Dositej je veliki reformator i prosvetitelj narodni, jedan od onih koji se retko susreću na početku jedne nove epohe i koji smelo kidaju sa tradicijama i otvaraju nove vidike. Pa ipak, on je sa potcenjivanjem gledao na osnove naše stare kulture i, kao ubeđen racionalista, verovao da se razumom može brzo izmeniti prošlost i nasleđe i stvoriti novi poredak i nova kultura.


Njegovo delo Život i priključenija uglavnom je napisano u vidu oštre i smele kritike kaluđerskog reda. On ustaje protivu verskog fanatizma i isključivosti, protivu crkvenog formalizma i dogmatizma, jednom rečju protivu svega što je u suprotnosti sa pravim jevanđelskim učenjem i pravimhrišćanstvom. On je za versku snošljivost i za preobražaj crkve prema zahtevima zdravog razuma. Propovedajući takve ideje, Dositej nije samo sledbenik zapadne savremene filozofije, već ujedno tumač težnji i želja građanskog i svetovnog srpskog društva, koje se već i ranije počelo boriti protivu svemoćne teokratije crkvene. Zato je Dositej imao veliki broj čitalaca i u svoje doba bio najviše popularan kao kritičar crkve.

Možda se u ovome i krije razlog za stavljanje ovog velikana na marginu društvenog značaju jer čini se da se fanatizam, pa i crkveni, sve više budi i postaje veoma agresivan. Neverovatna je „slučajnost“ kako se, uveren sam samo deo ove institucije i njihovi glasnogovornici brecnu, kada treba da se popljuje zapadna civilizacija iliti u ovom slučaju EU. Primetili ste da nisu tako glasni kada su u pitanju drugi problemi ovoga društva ili raznorazni „problemčići“ u sopstvenim redovima.

Povodom aktuelnih političkih dešavanje potparol SPC je izdao saopštenje. U saopštenju, koje je potpisao portparol SPC episkop bački Irinej, ističe se da „za odgovornu državnu vlast i političku elitu Srbije, Srbija i srpski narod kao celina nemaju alternativu, a sve drugo, pa i idealizovana i mitologizovana EU, ima alternativu“. Ocenjuje se da je učlanjenje u Evropsku uniju "dobra želja i zamisao, opravdana geopolitičkim, ekonomskim i civilizacijskim razlozima", ali da ako "odricanje od Kosova i Metohije – neposredno ili 'puzeće' predstavlja cenu, onda treba otvoreno i časno odustati od kandidature i potražiti druge modele za budućnost u multipolarnom svetu koji već jeste realnost". Sinod navodi da je važno, "ali nije dovoljno" to što najviši predstavnici države ponavljaju da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da je neophodno je da Srbija bude "delatno prisutna na Kosovu i Metohiji gde god i koliko god je to moguće". A to kako kaže vladika bački Irinej SPC od vlasti očekuje i traži. I to jelte u sekularnoj državi.

Meni je, bar zadnje poznato, ovako javno eksponiranje u javnosti vladike Irineja viđeno 2004. godine. Episkop bački Irinej je povodom "tajminga" Kobasicijade u Turiji, jer "pada" u prvu nedelju najdužeg pravoslavnog posta, uputio pismo odboru za organizaciju ove manifestacije tražeći da se ona održi pre početka vaskršnjeg posta, opominjući ih da će u suprotnom, ovo je doslovce, "svi članovi Upravnog odbora Kobasicijade biti privremeno odlučeni od crkvene zajedice, tj. od svetog Pričešća, i biće im uskraćena svaka molitva Crkve, odnosno u narednih godinu dana sveštenik neće ulaziti u njihov dom i neće im se vršiti ni jedna sveštenoradnja osim svete Tajne Krštenja, jer deca nisu kriva za greh i ludost svojih roditelja". Ovo upozorenje začinjeno je i svojevrsnom pretnjom: ako li organizatori ne budu postupili kako je naloženo te se "Kobasicijada ipak održi u toku prve sedmice časnog tj. velikog posta, kapije porte hrama u Turiji biće zatvorene, a sa zvonika će se na svakih petnaest minuta oglašavati mrtvačka zvona. Po tome, ko god u Turiji bude zagrizao kobasicu grešan je, bio pravoslavac ili ne. I tako je “u skladu sa hrišćanskim načelima”, samo zato što je eparhijski poglavar na pastvu ljut, svakih petnaest minuta zvonio "mrtveno" zvono, koje inače označava da je neki rab božiji predat zemlji.

E sad, ono što sam ja kao hrišćanin i pravoslavac iz dosadašnjeg iskustva naučio je, da ko god protiv sebe skupi ovakvu bratiju, taj mora da je u pravu, i tu nema greške. Zadnji je to uspeo pokojni premijer, a sada aktuelna vlast koju predvodi DS. Razloga za mržnju, ne pristupanje i prihvatanje evropskih vrednosti, kao i  pravila ponašanja koja ona donosi se uvek nadje, kao i evroentuzijasti koje treba “spaliti na lomači”.  

8 коментара:

  1. Ja verujem u boga, ali mi ne trebaju ovakvi posrednici. Svega tu ima ali hriscanstva ne.

    ОдговориИзбриши
  2. Zar se nisu oni zavetovali na skromnost? Čini se da si im konaci sve velelepniji, a auta sve besnija. Valjda se nema strpljenja za carstvo nebesko.:-)

    ОдговориИзбриши
  3. To care, tekst je odličan.
    Čekam da se neko drzne i pokuša da ovde uvali srboslavnu propagandu kontra tvog preciznog Zapaženija raspojasanosti neoserbske. Nemoj neko da mi te dirn'o dok se ne vrnem!
    Ti samoproklamovani SIZovi hristijanstva koji za svoje "usluge" mantranja i egzorcizma kaurštine neznabožačke ne daju nikakve fiskalne isečke (zna se, nema "daj" pope ruku nego "na") jer imaju direktnu vezu umesto GPRSa, ne plaćaju ovoj državi (čitaj: narodu) račune niti moraju da se registruju poput ostalih udruženja, partija i firmi. Logično, jer su sve te tri stvari odjednom. Jesu udruženja građana koliko god se na to ime gadili; jesu partije jer im se svi budžovani uvlače i očekuju pomoć kod glasovanja a zauzvrat nude i dalje izuzeće iz sistema PDVa i održavanje stranačkih sabora po manastirima i tekijama; jesu firme - da prekinemo da lažemo i sebe i druge. Obrću ogromne pare i nikome ne podnose račune o tome.
    Ova zemlja je sa "sedam tradicionalnih verskih organizacija priznatih Ustavom" sebi napravila nekoliko velikih problema i medveđih usluga. Kažem zemlja a ne država, i mislim na društvo. Država nam se polako pretvara u pravoslavnu republiku u kojoj saučestvuju i ostalih 6 krakova dušebrige. Ehm, taj heksagon...
    Prosto mi se nameće potreba da vratimo monarhiju kao uređenje jer je to prvi oblik države koji je jasno razdvojio svetovno od duševnog. Popu popovo a caru carevo, a porez jeste carev. Molim lepo.
    Zato Englezima ništa ne fali danas. Presekli ljudi bre na vreme.

    Nego, pozz Vesni i tebi iz švedskog Norčepinga u kome su katoličke i protestantske crkve plus sinagoge jedni do drugih i niko nikoga ne dira. Sve ostalo je stvar reklame za konzumente.

    ОдговориИзбриши
  4. Nema veze sa postom ali prilikom čitanja pade mi na pamet sledeće: U petak na radiju čuh izjavu Merkrlove kako Srbija neće dobiti status kandidata. U Subotu uveče u 19:00 časova na drugom kanalu emitovana je muzička manifestacija "Najlepše pesme Rusije" održane u Sava centru u kojoj smo se mi maksimalno šlihtali Rusima i majci Rusiji... Da li smo već počeli sa prestrojavanjem ili je to puka slučajnost? Ne znam zašto ne verujem u slučajnosti...

    ОдговориИзбриши
  5. Samo da ne počnu na RTSu da puštaju Boj na Kosovu, Marš na Drinu i sve partizanske ofanzive. Zna se onda šta sledi.
    Tj. šta nam sleduje.

    ОдговориИзбриши
  6. Da, mislim da si sve obuhvatio i napravio odličan tekst. Meni jedino nije jasno šta je u ovoj državi prisutnije? Komunizam, sa kojim izgleda ova država nije ni raskidala "brak", ili crkva koja ima mnogo više uticaja nego što to predstavlja u javnosti. I mada na prvi pogled to izgleda nespojivo, ako se malo analitičnije priđe ovoj mojoj tezi, može se lako doći do neverovatnog otkrića.

    ОдговориИзбриши
  7. Izmedju komunizma i hriscanstva nema nikakve razlike.Ovim hocu reci da u izvornom obliku i hriscanstvo i komunizam zele mir i blagodat medju ljudima odnosno recnikom komunizma najvisi stepen solidranosti i iste uslove za sve.Na nasu zalost,propagatori vera i ideologije su uspeli da nam svojim primerima zivljenja omrznu oba.Popovi zive kao mali bogovi a funkcioneri kao faraoni.A sto se tice kapitalizma u Srbiji,jedan pametan covek je rekao skoro da je kapitalizam socijalizam za bogate.

    ОдговориИзбриши