петак, 17. фебруар 2012.

ELEMENTARNA ZGODA


Pa o čemu pisati po ovakvom vremenu, naravno snegu. Ko što neko reče: „Pazi šta ćeš poželeti, možda ti se i ostvari“, i mi dobismo ono što poželesmo, i to više nego što nam treba. Tako ti je to. Nego verovatno i vi primećujete da se malko preteralo sa izveštavanjem o svim vukojebinama u dragoj nam i lepoj zemlji, ko da sneg prvi put vidimo. Slažem se zagudilo, al ferbuar je, valja se.

Sad ima tu i stvari za pohvaliti, državni organi što ovi gore, a bogami i lokalni se ozbiljno primiše na celu stvar i bogami dobro se bore sa „elementarnom nepogodom“. Primera radi, grtalica je kroz moju ulicu (koja je malko zabačena pa baš i nije prioritet) ove godine prošla pet puta. Da bi shvatili koji je to napredak, u zadnjih 15 godina koliko ja ovde živim nisu prošli toliko puta. Nego ako se složimo da država funkcioniše, pitanje je što se to dešava samo kad je u pitanju neka napogoda. Tačnije, kako to da ova zemlja dobro funkcioniše samo kad je suočena sa nekim sranjem, a ne funkcioniše (ili bar ne dovoljno dobro) u svim ostalim situacijama.


Nego da se vratimo u lokal, reših i ja da dam svoj doprinos borbi protiv snega. Računam,  ako su mogli i grtalicu da pošalju u moj sokak, ajde da i ja počistim ispred svoje avlije. Simultano, i komšiluk se dao u raščišćavanje snega. Čudo neviđeno, i građanska svest funkcioniše u uslovima „elementarne nepogode“. Izlopatasmo mi to, doduše svako svoje,  za sat vremena. Kao praktičan čovek, primetih da je lopata kojom godinama čistim sneg mala, te da komšija nabavio širu baš za sneg, dušu dalo za lopatanje. Reših da i tehnološki spremniji dočekam eventualni novi napad ove nepogode, pa se dadoh u nabavku iste.

Obiđoh ja skoro sve radnje u gradu, i na moje zaprepašćenje, lopate su deficitarne u ovo doba godine. Kažu to malo što je bilo se prodalo, a nisu narućili, računaju još malo pa proleće. Al tvrdoglav i uporan kakav sam, ja ne klonuh duhom već pravo na buvljak, računam, oni situaciju shvataju ozbiljnije. I shvataju, ima lopata ali dva do tri puta skuplje nego u radnji. E to se zove tržišna privreda, tačnije zakon ponude i potražnje, iliti kapitalizam prokleti.

Bez lopate vratih se ja kući, da sa svojom starom lopatom čekam novi nalet sile. A i moral mi je, moram da priznam poljuljan. Ne može se u bitku protiv ovakvog protivnika bez angažovanja svakog nam dragog sugradjanina. Drugovi komunisti su ovakvu neozbiljnost pojedinih društvenih faktora, po kratkom postupku ili su bar to rešavali batinom po debelom mesu. A nešto mi se čini da reda u ovoj zemlji bez te batini neće skoro biti , a i batina je kod nas deficitarna roba. 

8 коментара:

  1. Drago mi je da si se "vratio". A da ovaj problem ne muči samo tebe, preporučujem ti sledeći članak iz "e-novina" (koji je u originalu objavljen u sarajevskom "Oslobođenju": http://www.e-novine.com/entertainment/entertainment-tema/58544-Sarajevska-lopata-putuje-Hag.html

    P.S.
    Još uvek nisam naučio ono linkovanje koje si mi objašnjavao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odličan tekst, da sam ga ranije pročitao ovaj nebi ni pisao. Ako se holanđanima da oprostiti strefilo ih, nas bar pogadja svake godine.

      Избриши
  2. Može i držalja od lopate da posluži kao batina, ako ponestane.

    ОдговориИзбриши
  3. Gde si Ti dečko do sada.
    Zar je trebalo sretenjsko sunce da Te "probudi iz zimskog sna"?
    A sneg je barem za kratko vreme pokrio znaš šta???
    Inače Ti si srećković, što se ne može reči za brdsko-planinska sela naše opštine.
    OČIGLEDNO JE DA SU JOŠ ZAVEJANI, JER SU TEZGE NA DANAŠNJOJ ZELENOJ PIJACI BILE VIŠE OD 60% PRAZNE.
    Miša

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na pitanju, budim se :-).
      MOJ JE UTISAK DA JE ČIŠĆENJE GRADA DALEKO BOLJE NEGO PRETHODNIH GODINA, SAD ZA SELA NE ZNAM.

      Избриши
  4. http://www.youtube.com/watch?v=0CFjfxMF8RA

    ОдговориИзбриши