субота, 27. новембар 2010.

PALA – MENTARIZAM

Kako život, vaseljena i sve ostalo funkcioniše po nekim prirodnim zakonima,  onog trenutka kada se ti zakoni naruše, dolazi do disfunkcije nekog od delova sistema. Zakoni koji važe u našoj palanci, nekad prkose, što zdravom razumu, što prirodnoj ravnoteži. Samo njeno funkcionisanje procenite sami a ja ću malo o zakonima.

Prvi zakon: Zakon inercije 


Telo ostaje u stanju mirovanja ili se kreće konstantnom brzinom ako na njega ne deluje nijedna sila, ili ako je rezultat svih sila koje na telo deluju jednaka nuli.


Nešto što me, valjda jednako izluđuje, kao  ljudska glupost, je inertnost, ne činjenje. Nekako je to valjda sindrom palanke, ta inertnost, koja nesposobne drži na mestu na kome jesu. Inertnost što kod njih samih - valjda kad ništa ne rade, ne mogu ništa ni da pogreše, što i kod ovih drugih - vremenom i oni izgube volju i nadu da je uopšte nešto moguće promeniti. U našoj maloj palanci je održana sedma sednica SO Negotin, na kojoj je izvršen i izbor/reizbor direktora Javnih preduzeća. Za dobre poznavaoce lokalnih dešavanja, ništa novo, politika donela – politika odnela, ni prvi ni zadnji put. Verujem da bi svako od vas imao šta da kaže, o ponekom izabranom kandidatu, ali moj najjači utisak nije njihov izbor, već jedan ne izbor. Gospodin Grbović  pored ispunjavanja svih potrebnih uslova, višegodišnjeg dobrog rada, nije izabran. Koju to poruku šalje zaposlenima u svim tim preduzećima, pretpostavljate i sami. Inercija čini mi se pobedjuje struku, rad, trud. 


Drugi zakon: Zakon sile
 
Ovaj zakon opisuje činjenicu da je promena kretanja (što je ubrzanje) nekog tela moguća jedino dejstvom sile i povezuje silu koja deluje na telo sa masom tela i ubrzanjem kojim se telo kreće.Veličina sile na neko telo direktno je srazmerna ubrzanju i masi tog tela. Smer sile ima isti smer kao i ubrzanje.


Posedovanje sile jeste moć, ali moć sa sobom nosi i ogromnu odgovornost, što za njeno korišćenje, što za ne korišćenje. Ako imate mogućnost da nešto promenite, a to ne uradite, odgovorni ste isto kao da ste to loše uradili. U dvadeset prvom veku, kada se brzo i misli i radi, biti inertan je gotovo nedopustivo. Onima koji to ne sfvate, nije mesto ni u javnom životu, ni na javnim funkcjama. Ako vam to demonstriraju oni koji bi trebalo da su primer suprotnog, čemu se nadati? Ne možemo promeniti ništa, ako prethodno ne promenimo sebe. Sad, ako celina deluje inertno, ne znači da su i pojedinačni elementi inertni, to je valjda ona slamka nade!!! Održavanje sednice samo kad se mora, čini mi se kao već ustaljena praksa Negotinske SO. Pa zar nema o čemu da se razgovara i rešava u ovoj opštini? Da li je neophodno čekati tri meseca pa onda raspravljati o pedeset tačaka? Kako se odbornici pripremaju za skupštinaska zasedanja, dali uopšte čitaju material koji dobiju? Da li svi koji pročitaju material razumeju šta su pročitali? Prateći sednicu skupštine, malo toga tu ima za pohvaliti. Ako izuzmemo nastupe gospodina Milovanovića (a ja bar mislim da je to dobar primer konstruktivnog opozicionog delovanja), sve ostalo je bledo. Mislim da nam treba više konstruktivnosti i rada što na poziciji, što u opoziciji, jer svako za to nosi svoj deo odgovornosti. To je jedini način primene sile, a zarad promene kretanje nekog procesa, čijim kretanjem nismo zadovoljni.

Treći zakon: Zakon akcije i reakcije


Za svaku silu akcije koja deluje na neko telo postoji i sila reakcije. Sila reakcije je istog intenziteta i pravca kao i sila akcije ali suprotnog smera. Važno je istaći da se one uzajamno ne poništavaju.

Svaka prava inicijativa, ili pravilna upotreba sile, biva lako prepoznata, i ima pozitivne odjeke. Međutim, kakva god da je akcija, reakcija je neizostavna. Kontrolom akcije kontrolišemo i reakciju. Ako je akcija već učinjena, kako promeniti reakciju? Direktori Javnih preduzeća su kako tako izabrani, ono što bih sad ja očekivao je da ih prvo vidim na sednici na sledećem zasedanju. Da svako od njih iznese presek stanja koje su zatekli, kako vide firmu za godinu dana unapred, kakva je strategija razvoja firme u vremenskom interalu od pet do deset godina, i šta su, odnosno će oni uraditi da se to postigne. To bi bilo nešto opipljivo na osnovu čega bi gradjani mogli ocenjivati njihov rad. Ako pritisak javnosti tu izostane, pa i sama pozicija/opozicija ne preduzme konkretne akcije u tom pravcu, verujem da će i reakcija biti kao i do sada, uglavnom ne baš zadovoljavajuća. Priznaćete, iako ima izuzetaka, da uglavnom  rad direktora Javnih preduzeća nije bio na zadovoljavajućem nivou, a dokaz za to je i sama situacija u tim preduzećima. 


I za kraj, ne znam šta bi Njutn rekao za ovo moje skrnavljenje njegovih zakona, ali sam siguran da bi nam Yoda svima poželeo „May the Force be with you“.

3 коментара:

  1. Kažu, nisam pročitao, da u Jevanđelju piše da Bog s vremena na vreme, kada se razljuti stanjem na zemlji, uzme "Bić Božji" , siđe na Zemlju i prvo "zavede red" među svojim izaslanicima na Zemlji pa onda u narodu.
    Na žalost neko je imao u prošlosti moć da iz senke zavodi red, a sada je to UTOPIJA.
    Tako je to kada smo dozvolili da nam je pištaljka "uvela red".
    Miša

    ОдговориИзбриши
  2. Drago mi je da si se i ti bavio ovom temom, koju si (treba li to naglasiti?), obradio odlično.
    Problem negotinske političke scene (kao i drugih lokalnih sredina) je u tome što ne postoji dovoljan stepen autonomije od "stranačkih centrala". Naravno, sa časnim izuzecima, o kojima i ti govoriš.
    Dakle, većina stvari se događa "po ključu", ili kako su naredile "centrale".
    Zato i imamo loša kadrovska rešenja, koja su uslovljena time što postoji na "stranačkom tržištu", jer je već opšte mesto podatak da se funkcije dele kao "ratni plen". Ono što meni pomalo smeta je činjenica da, uglavnom svi (i negotinska opozicija - na glas i javnost-u pola glasa) govore o slučaju "neizabranog direktora Biblioteke". Naravno, taj slučaj je presedan i o njemu svoj sud treba da daju pravni organi države. Jednostavno, neko treba da odgovara!
    Međutim, jednako hrabro, trebalo je govoriti i o "izabranim direktorima". U čemu je tu razlika? Jer, ako dopustimo da je osnovno merilo za raspodelu direktorskih fotelja "partijska pripadnost", nema razlike da li se radi o "izabranim" ili "neizabranim".
    Po meni, kritički osvrt je bio neophodan i kod onih prvih.

    ОдговориИзбриши
  3. Aha ti direktori, oni bi i microsoft učinili gubitašem, ili tamo bar zaposlili tetku i strica. Ima li neko podatak kada se je regularno zaposlio zadnji radnik u našoj opštinskoj upravi, u kom je to veku bilo?

    ОдговориИзбриши