недеља, 26. децембар 2010.

BETMEN, MANDRAK, FANTOM

Ako mislite da je vreme superheroja prošlost, čini se da ste u krivu. Svi ste naravno čuli za Betmena, Mandraka, Fantoma i slične junake iz stripova. Danas kada klinci ne čitaju stripove, pa je strip postao „alternativna umetnost“, ovi super junaci su postali ponovo popularni ekranizacijom na velikom platnu. Naravno kada se pomene junak i junaštvo, teško je da to može da prođe bez Srba, jer mi kako nam to „više vekovna tradicija nalaže“, se bar na tom polju, čini se dobro kotiramo. Ali šta nam sve to vredi kada za to znamo samo mi, jelte stranci za naše čojstvo i junaštvo znaju samo sa CNN-a, a bogami se ni njima, a ni nama nije svidela ekranizacija svega toga. Valjda loša režija, a o scenariju i da ne pričamo...


Nekako su se ovih dana složile kockice da i mi dobijemo svog super heroja. Inače, cela priča je krenula kada je srpski satirični sajt „Njuz.net” plasirao pre desetak dana neverovatnu priču o srpskom turisti koji je u alkoholisanom stanju pao sa litice u more direktno na glavu ajkule koja je sejala strah duž obala egipatskog letovališta Šarm el Šeik, i usmrtio je. Ovoj izmišljotini poverovali su mnogi svetski mediji, osim domaćih, pa je priču preneo i Njujork post" kao i skoro svi regionalni mediji.  Jedan ruski portal je otišao toliko daleko da je napravio i grafiku o tome, koja obiluje zakonima fizike.


Na grafici se objašnjava kako je pijani Srbin mase od 80 kilograma pri slobodnom padu i ubrzanju, približne vrednosti ubrzanja sile zemljine teže 10 metara po sekundi na kvadrat, proizveo silu od 800 njutna pri padu na ajkulu (F=mxa). Rusi su odmah sračunali da je sila od 150 njutna jednaka minimalnoj sili nokautirajućeg udarca, pa su izveli zaključak da je i proizvedenih 800 njutna dovoljno da ubije krvoločnu ajkulu.

Da smo mi amerikanci, još juče bi počeo da se snima film, ali ovako cela papazjanija će se verovatno smiriti za koji dan i nikome ništa, neki su „proplivali“, neki se obrukali... Srbi su čini mi se ovoga puta ispali malo pametniji. Šta nam ovo govori, da kretena ima i vani jelte, da ih na gajimo samo mi. Kamo se izgubi profesionalizam? Provera informacija, detaljno čitanje i provera sajta sa koga se vesti objavljuju. Jasno je meni da je internet od ove planete napravio globalno selo, ali ovo je ipak malo previše.



Sad, ono što je meni zanimljivo, je šta je to nateralo toliki broj stranaca da poveruje u ovakvu jednu priču. Šta su glavne karakteristike, ovog našeg novog super heroja? Prvo da je Srbin (to nam imponuje), drugo da je pijan (to se nekako za imidž Srba u svetu i podrazumeva), i treće da je neuračunjiv (pa to bar nije sporno, to smo više puta dokazali). Čini mi se kliše, koji se o Srbiji i Srbima već previše dugo vremena provlači svuda u svetu. Jer ko što svojevremeno reče CNN kad „ne jedemo decu“, što ne bi pijani padali sa litice i ubijali ajkule. Pa i nije neka razlika. Valjda me podjednako nerviraju i kreteni koji na jednu ovakvu priču mogu da nasednu, kao i činjenica da je izgleda za ceo svet ovakva priča o nama normalna. Pa dokle bre...

Koliko će vremena trebati da prođe da se slika o nama promeni. Da li je to uopšte u skorijoj budućnosti moguće? Dokle ćemo važiti za divlje, pijano pleme sa Balkana, kome su civilizaciske tekovine, pa sa  njima i sapun, čudo koje ničemu ne služi. Odgovore na ova pitanja ja nemam, imate li ih vi? I još nešto, kada bih ja birao super heroja koji bi bio prototip srpskih političara, to bi izgledalo nekako ovako:



“… kradem siromašnima da bih dao bogatima!”


3 коментара:

  1. Odgovor na Tvoju dilemu mogao si da dobiješ danas da si, kojim slučajem pazario u prodavnici "Barbaroš".
    Svim kupcima delili su kalendare za 2o11 godinu sa ISKLJUČIVO Titovim slikama.
    Šta ti je nostalgija za prohujalim ili bolje rečeno Titom.
    Miša

    ОдговориИзбриши
  2. Možda odgovor na tvoju dilemu, delimično, leži i u našim narodnim poslovicama. Imamo ih, hvala Bogu, za svaku priliku. Evo one koja odgovara ovoj zanimljivoj priči : "Dobar glas daleko se čuje, a rđav, još dalje!" Ipak, ni ja nemam odgovor na pitanje kada će taj glas, koji se "čuo dalje", da utihne i prepusti prvenstvo onome koji se, samo, čuje "dalje".

    ОдговориИзбриши
  3. EVO MALOG DOPRINOSA:

    Smiriti me neces ni tim sjajnim dijamantom
    Jer prijatelji moji jesu Batman, Mandrak, Fantom !

    ОдговориИзбриши