понедељак, 20. децембар 2010.

JEL ČITATE?

REZERVE
Michael Marshall Smith
Izdavač: Kojot, Beograd
Naslov originala: SPARES


...nije mi je preporučila „teta iz biblioteke“ iako je bila izložena i delu koji ja zovem „ovo mi hoćemo da čitaju naši korisnici ili uteravanje palanke u mainstream, mada može i mainstreama u palanku“. Privukle me korice. Znam, zvuči banalno, ali u poslednje vreme tamo odlazim potpuno nespremna, ne znam šta bih, pa to i nađem. Anyway/ bilo kako bilo, naslov me prvo podsetio na nešto tipa robne rezerve, deficitarna roba, zalihe (u dovoljnom broju) i slične stvari koje se mogu čuti kad je neka kriza nečega, nestašica, poskupljenje... Tekst na poleđini prekinuo je nesvesni tok pojmova iz narodski informativnih emisija.Znači nisu supplies, nego surprise!!

Prvi deo: Mrtav kod
Zvuči obećavajuće... (možda ne baš za Marvina). Prva glava, prva rečenica...Ok, solidno al mrzi me da kucam.
„rezerve“ jesu to što piše na koricama, ljudski klonovi zamorčići, živi rezervni delovi za ruke, noge, unutrašnje organe i ostalo što bi moglo prifaliti originalu, ali roman nije o njima, oni su tu da dočaraju atmosferu tipa „šta pokreće svet? Interes i profit, statistika je moćno sredvo a moral i etika zanemarljiv procenat u konačnoj računici“. A onda tu je „anti junak“, ex policajac, ex narkoman, ex ex, totalno sjeban u svakom pogledu, koji reši da „spase“ par komada tih rezervi. Džek.Uči ih da hodaju, sede, pričaju, da „vide“ i uvide, naravno ima i pomoć, neko ko je ispravan, nepogrešiv, droid Rečet, duša od robota. Ispostaviće se da je Rečet imao i neku širu misiju od pukog spašavanja rezervi, al to je već dosadni deo knjige. Zajebancija sa rezervama je ustvari neka vrsta iskupljenja za mračnu prošlost i pobuna protiv sistema. Samo ovi ne bacaju „kamenje na sistem“, u igri je gomila raznoraznog oružja i igračkica slične namene, život i smrt su kratki poput reklama za deterdžent a blokovi su predugački.
Inače taj „mrtav kod“ je i najživlji deo romana Oko sto strana svega i svačega, izbalavljeno i zamazano u pokušaju da se rasplete i razjasni u ostatku knjige.



Drugi deo Jaz i treći deo, ne sećam se ni da li ga ima, su potpuno razočarenje. Ima i tu svega i svačega, akcija, droge, rat, heroji i antiheroji, Džekovi, dva frajera sa različite strane zakona, koji se usput zgotive (respect, man), i sl. Da su se tipovi smuvali više bi mi se dopao kraj, ovako, bezlična, nespretna mešavina klišea, osrednji triler, mutljavina Matriksa i Apokalipse danas...

Zavirite u knjigu („memorable quotes“):
...San svake izdužene građevine, kada poraste, jeste da postane megatržnica...
Glava dva, dragstor sa pokvarenim rashladnim uređajem koji pročavrlja sa Džekom i fora sa pornićima kod kase (kupac prati akciju pa ne proverava kusur). Živopisno mestašce, malo kasnije razmrljano eksplozivom.
...ali moj život je ponekad kao demonstracioni besplatni program u kom su sve ključne ili zanimljive opcije onesposobljene, i radi u probnom periodu od četrnaest dana koji se ponavlja iznova i iznova, a da nikad zaista ne bude moj....
E, da. Ima i zgodna riba koja povremeno uzvikuje „What is wrong with you?“.You je nekad tobom a nekad vama, a ona završi sa Džekom, naravno.

Word summary (simpatične reči koje bi bilo cool koristiti češće):
Rapt (eng. ushićen, naziv onoga na čemu je glavni lik), Gvadži (dobro ime za npr. psa)

Нема коментара:

Постави коментар