понедељак, 3. јануар 2011.

MAJSTOR

Vreme je novogodišnjih praznika, svođenja računa, slavlja, veselja. Uporedo sa godinom koja je za nama, za nama je i decenija. Pade mi na pamet, ko bi to mogao da bude čovek koji je zaslužio, da bude neko ko je obeležio prethodnu deceniju, svojim radom sposobnošću i znanjem. Neko ko za široke narodne mase nije opšteprihvaćen, a to ipak zaslužuje. Kako je već red, u ovo doba se pričaju samo lepe priče, ili „božićne“, pa shodno tome probaću i ja da ispričam nešto lepo. Veujem da ne očekujete od mene da to bude neko ko se bavi politikom, ali eto ipak jeste. Političar u pravom smislu te reči, ne politikant. Neko ko menja stvari, neko ko i na delima, a ne samo na rečima, dokazuje svoje vrednosti, ili Goran Ješić.

Za one koji nisu upoznati sa likom i delom ovog gospodina, evo kratke biografije:

Rođen je 3. avgusta 1974. godine u Sremskoj Mitrovici. 

Osnovnu i srednju školu završio je u Inđiji. Diplomirao na Poljoprivrednom Fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Trenutno je na doktorskim studijama istog fakulteta. Završio specijalistički kurs na temu Javna politika Fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Govori engleski jezik.

Na lokalnim izborima u septembru 2000. godine direktno je izabran za odbornika Skupštine Opštine Inđija, a zatim i za predsednika Opštine, tada i sada najmlađeg predsednika u Srbiji. Za člana Glavnog odbora Građanskog saveza Srbije je izabran u maju 2001, a član Predsedništva Stranke je postao u junu iste godine. 

2004. godine reizabran je za Predsednika Opstine Inđija, ali ovaj put na prvim direktnim izborima za gradonačelnike. U isto vreme na izborima za pokrajinski parlament neposredno je izabran za poslanika u Parlamentu AP Vojvodine. 

2006. godine podnosi ostavku na mesto potpredsednika Stranke, kao i na članstvo u Građanskom savezu Srbije. U oktobru iste godine postaje član Demokratske stranke, gde po funkciji ulazi u Glavni odbor Stranke.

U junu 2007. njegovim angažovanjem u saradnji sa novosadskim udruženjem “EXIT”, trenutno najpopurlarnija svetska rok grupa “Red Hot Chili Peppers” svoj prvi koncert u jugoistočnoj Evropi, pred više od 100.000 posetilaca, održala je u Inđiji.

Na lokalnim izborima 2008. godine zahvaljujući ubedljivoj pobedi izabran je po treći put za predsednika Opštine Inđija. U isto vreme na izborima za pokrajinski parlament neposredno je izabran za poslanika AP Vojvodine. 

Sredinom 2008 potpisao je ugovor sa Indijskom kompanijom „Embassy Group“ o izgradnji biznis parka u Inđiji. Ukupna vrednost projekata je oko 600 miliona dolara, što je najveća „greenfield“ investiciju u Srbiji. Ova investicija doneće Inđiji vrlo brzo 2.500 novih radnih mesta, a taj broj bi trebalo da se udesetostruči do završetka projekta.

Za devet godina svog mandata, privukao je veliki broj domaćih i stranih investitora, čime je značajno smanjena stopa nezaposlenosti u Inđiji. U Inđiji su svoje pogone otvorile Kompanije poput Kompanije Henkel, Thiysen group, Grundfos, Terraproduction i mnogi drugi svetski brendovi. Kada se uzme u obzir da je u inđijsku opštinu za poslednjih osam godina, uloženo preko 300 miliona evra grinfild investicija, dobija se najveći procenat direktnih investicija po glavi stanovnika, čime je Inđija na državnom nivou stekla status najbolje opštine u Srbiji. 

Novim načinom rada i organizacijom opštinske uprave doprineo je da početkom 2008. godine magazin „Fajnenšel tajms“ (Financial Times) dodeli nagradu Opštini Inđija i svrsta je na listu 25 najboljih evropskih destinacija za strana ulaganja.

Oženjen je Ružicom Ješić, s kojom ima sina Marka i ćerku Minu.

O Goranu bi mogli još dugo, i nećete naći ništa negativno. Važi za čoveka od integriteta, ne poltrona. Često kaže ono što misli, pa nije omiljen u nekim krugovima, ni u svojoj stranci. Podjednako je kritičan i prema „svojima“, kao i prema drugima. O stanju što u stranci, što u društvu kaže:

Kadrovska politika naše partije nije najbolja i to će vam reći 99 odsto članova DS koji nisu funkcioneri. Očigledno je da aktuelna politika pobednička. Ali, činjenica je i da mi sa takvom kadrovskom politikom imamo problem sa upravljanjem zemljom i to je sistemski, dugoročno gledano loše za državu. Zakoni se donose na loše načine, predsednici opština ne mogu ni da dođu do ministara...

Kako odgovara na kritike iz svoje stranke:

Verovatno drže da sam lud. U svim strankama postoji zlatno pravilo - ćuti, budi dobar, slušaj i jednog dana možda budeš poslanik... Po ovom sistemu, poslanik može da bude svako, a da se građani direktno izjašnjavaju, većinskim sistemom, 90 odsto njih ne bi bilo ni u prva tri na listi, a kamoli dobilo mandat. Pa, za pola parlamenta rođene žene ne bi glasale! Hajde da vratimo većinski model, da vidimo kako će ko proći...

Opšta je ocena što rukovodstva Opštine Inđija, što stručnjaka, da u Inđiji u toku 2011 godine neće više biti nezposlenih. Međutim pored svega toga o svojoj političkoj budućnosti kaže sledeće:

Ja DS s igurno neću napustiti, samo se neću kandidovati za predsednika opštine Inđija, gde sam tri puta pobeđivao. Iz profesionalne politike se povlačim, jer to nije jedini način da zaradim za život. Imam da završim još neka posla ovde do 2012. godine, a ne vidim šta bih mogao dalje da radim...

Čovek koji je dokazao da i  u Srbiji može drugačije, može bolje. Kako su trenutne političke elite „Doterale cara do duvara“, otvara li se prostor za ljude kakav je Goran Ješić. Većina danas u Srbiji više neće da glasa protiv ničega, nema više babaroga kojom se narod može naplašiti. Čini se da će možda sledeći izbori biti prvi, kada će biti potrebe da se glasa za nekoga, a ne protiv nekoga. Hoće li to partije prepoznati, nisam baš siguran, ali to je već njihov problem. One koje to prepoznaju, krenuće nešto suštinski i da menjaju, one koje to ne urade imaće vremena da o tome dobro porazmisle u opoziciji, jer mi se sledeća decenija čini kao decenija političara sa velikim P. Goran Ješić to sigurno jeste, svaka čast majstore!!!

Pošto je blizu Božić, uzeću sebi za pravo da nam recimo poželim Gorana za premijera J.

5 коментара:

  1. Indjija je postala dobar model razvijene opštine. Na žalost, opština ima mnogo, a Gorana malo.

    ОдговориИзбриши
  2. Dobar prikaz. Samo Inđija je pored koridora 10.
    A mi smo neka zabit gde se neki ljudi "bore" za Rumunsko/Vlašku samobitnost,(to im ne osporavam kada je u pitanju Vlaški indetitet) u mesto da se založe da dobijemo barem dobar, po Evropskim standardima, put od Kladova do Paračina. To je put koji treba da nam približi Evropu, u suprotnom ostaće mo "slepo crevo Srbije".
    Brojne su primedbe malih privrednika da je to kamen spoticanja razvoja naše opštine.
    Miša

    ОдговориИзбриши
  3. Ako se ja dobro sećam, obećaše nam bar dva autoputa na ovim zadnjim lokalnim izborima.

    ОдговориИзбриши
  4. Vostani Srbijo, Dosta si spavala!

    ОдговориИзбриши