недеља, 9. јануар 2011.

MALA ŠVAJCARSKA


Listajući novine, ne mogu a da ne bacim pogled u komšisko dvorište. Radoznalost je ipak deo naše genetike, roletna (ili bar venecijaner) je obavezan deo većine naših prozora, a nije to slučajno. No ovoga puta je radoznalost, uzrokovana željom da se vidi Srbija za deset godina unapred. Pošto kuglu nemam, a i da imam ne umem da koristim, tu su nam drage komšije članovi EU. Za razliku od nas, koji smo „mudrim“ odlukama krizu oterali sa ovijih prostora, komšije se eto dave. Skresali su primanja svim svojim budžetskim korisnicima za 25%, povećali PDV sa 19 na 24 posto ali džaba. Hitnom odlukom rumunske vlade od 23. decembra se predviđa da počev od 1. januara 2011. vračare i gatare bivaju obavezne da plaćaju porez na svoje zarade. Evropska unija je to moj bato, ne može tu da se gleda u pasulj i kuglu, a država da trpi.

Konstantovano je da u uslovima velike socijalne krize ovdašnji „praktičari“ bele i crne magije brzim koracima osvajaju poljuljani društveni teren. Iz ovoga se zaključuje da posao ovde tradicionalnih gatara, vračara, nadrilekara i drugih vidovitih cveta i da je „rentabilan“. To nije moglo da promakne ovdašnjim zakonodavcima, koji su se razleteli na sve strane u potrazi za načinom da popune praznu državnu kasu novim porezima i drugim nametima. U tim uslovima uvođenje poreza na „profit“ gatara nije na odmet. Ozbiljno se tvrdi da je „praksa gatara i vračara dobila razmere jedne prave industrije u kojoj se porez ne plaća”.



Sad tu ponovo dolazimo na naš teren, i bogami na naše potencijale. Srbija je pravi rasadnik što baba gatara, vračara, vračeva itd. A, istočna Srbija priznaćete pravi dragulj, odnosno rudnik te i takve ezoterične „privredne“ grane, u odnosu na sve druge krajeve ove naše Srbije. Pa eto pošto ovim našin političarima lagano ponestaje ideja, kako da popune rupe u sve prozirnijem (nikako transparentnijem) budžetu, ja bih da malo pomognem. Zamislite da od svake baba vračare napravimo d.o.o. iliti pravno lice. Pa kad čovek dođe, ono sve uređeno, spisak usluga i cenovnik sve pošteno na uzajamnu korist. Pa lepo svakoj baba vračari fiskalnu kasu, pa tu je i reklama, pa turizam, bog da nas vidi... Što čekati deset godina ko komšije, kad nam je takav „ekonomski potencijal“ tu na dohvat ruke, pred nosem. Pa kad uteramo njih u poreski sistem, kamo prostitucija, pa narkodileri, ej ima potencijala u ovoj zemlji samo nije iskorišćen... Ima da bude sve isto ko u EU.



4 коментара:

  1. Srećni Praznici!

    Poučna i veoma ozbiljna priča.Pročitah je dva puta i pitam se, ima li za nas nade!? Bez obzira na okolnosti u kojima živimo, posle uspešne pobede krize (SEKA), koja je kod nas najkraće trajala jer su joj naši eksperti lako doskočili (sa njima nema šale) ali i strah od gatara, ja se i dalje osmehujem pod utiscima "Male Švajcarske".

    ОдговориИзбриши
  2. Ja imam tarot karte kao sredstvo za rad, već vidim sebe kao malog privrednika. Dobar post.

    ОдговориИзбриши
  3. Svi su izgledi da se ostvrari "proročanstvo" da će se Srbija svesti na "Beogradski pašaluk".
    "Integracija rumunskih i srpskih proroka, gatara i vračara" zašto da ne, kada je Srbija digla "pinkle" od ovog prostora.
    Tiha voda BREG RONI.
    Napred "JURIŠNICI"

    ОдговориИзбриши
  4. Dobro si se ti ovoga setio! Mislim da treba da patentiraš svoj izum, jer ćeš biti na "udaru" i jednih i drugih. Patent će ti biti ugrožen i od ovih naših, ali, bojim se i od Rumuna. Verovatno će naše komšije Rumuni, u duhu prijateljstva i dobrosusedske saradnje, sada početi da svojataju i vračare sa ovih naših prostora, kako bi što veći porez ubacili u budžet.

    ОдговориИзбриши