четвртак, 18. август 2011.

ČIJI JE OVO BEER FEST™


Ova tema bi više legla mom prijatelju, ali ću je ovoga puta obraditi ja. Povod, pogodili ste, Belgrade Beer Fest osmi po redu, ali ne festival već mesto održavanja istog, naravno sveta nam prestonica Beograd. Sad, da se taj festival zove bilo kako drugačije, ne bi me toliko nerviralo, ali zašto baš Beer Fest.


Naime pre 26 godina, osamdeset kilometara severnije, u mestu Bečkerek iliti Zrenjanin neko se pametno setio da iskoristi tradiciju u ispijanju i proizvodnji piva dugu više od 240 godina i počeo da organizuje manifestaciju „Dani Piva“. Proizvodnja piva započela je na ovim prostorima davne 1745.godine. Pivarski majstor Sebastijan Krajcezen je otvorio prvu radionicu za proizvodnju piva i od tada je prožimanje gradskog života i života pivare nastavljeno u kontinuitetu do današnjih dana. 1878.godine pivaru kupuje jedan od najvećih veleposednika u Vojvodini, Lazar Dunđerski, koji je značajno proširio pivaru. Doveo je tada najbolje arhitekte iz Praga koji su osmislili sjajan kompleks zgrada čiju je estetsku vrednost potvrdilo vreme. Krenuvši putem tranzicije i privatizacije, ista je uslovila pad proizvodnje, a ubrzo posle i prestanak rada. Sada čeka opet svoje vreme sa iskustvom dugim preko 260 godina. Ako ni zbog čega drugog, ono zbog sećanja na te sretne dane jedne pivare, stanovnici Zrenjanina ne dozvoljavaju da se ova manifestacija prekine.


Manifestacija „Dani piva“, nastala je 1986. godine. Te prve dane piva organizovali su Turistički savez opštine Zrenjanin i Ugostiteljsko preduzeće „Vojvodina“ uz nekolicinu entuzijasta. Gradom su počeli da defiluju fijakeri koji su točili besplatno pivo, pozivajući sugrađane na druženje i dobro raspoloženje. Svirali su i igrali dečji ansabli, deklamovali pesnici i slikali slikari, mirisala kraj Begeja riblja čorba... Iako je u početku sve podsećalo na vašar, polako se stvarala fizionomija budućih susretanja Zrenjaninaca sa brojnim gostima i svojim sugrađanima. Manifestacija se održavala svake godine krajem leta. Priredbe su "seljene" od poslednjih dana avgusta, do prvih dana oktobra, da bi se ustalile u poslednjoj nedelji avgusta.


Eto sad dolazimo do poente, od 2003 se eto i u Beogradu organizuje Beer Fest. Festival je uz podršku institucija i medija prerastao u najveći na ovim prostorima, kažu i u ovom delu Evrope. A gle slučajnosti i on se organizuje krajem avgusta. Sad, nije da Beograd nema tradiciju proizvodnje i ispijanja piva, ali se to, pogotovu ovo prvo, uvek bolje radilo na nekim drugim mestima. Pa bar Beograd ima kapaciteta da sam smisli i organizuje nešto novo. Nema potrebe da se „otmima“, i to uz podršku države. Pa ko će nedelju dana posle ovakvog festivala u Beogradu ići u Zrenjanin? A pogledajte ko je sve Beer Fest podržao, verovali ili ne čak i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.


Zašto slični festivali kao Dani piva ili Zaječaska gitarijada sa  tradicijom dugom desetinu godina, nemaju takvu podršku. Tu je potrebna intervencija i države i njenih institucija. Ili da skratim ono što je danas Beer Fest su trebali da budu Dani piva. Zašto nisu, pitajte vaše političare kada vam sad u izbornoj kampanji budu obećavali kule i decentralizacije.

4 коментара:

  1. Ne verujem da bih ja ovo tako dobro i temeljno obradio. A odgovor na postavljeno pitanje, u poslednjem pasusu, mogao bi da glasi: "Daleko od očiju, daleko i od državne kase".

    ОдговориИзбриши
  2. Da, ovi iz URS-a su borci za centralizaciju iz kruga dvojke. Ti ce da nas decentralizuju, al sutra.

    ОдговориИзбриши
  3. Rock'n'roll is dead... long live the POLITCS

    ОдговориИзбриши
  4. E sad je stvarno pitanje "Ciji je ovo beer fest?". Kakav je to festival na kome se ljudi bodu nozevima?

    ОдговориИзбриши