недеља, 14. август 2011.

LONDON CALLING


E pa, ko što neko reče, dogorelo i njima. Znam da bi normalna ljudska reakcija na ono što se dešava u Engleskoj trebalo da bude saosećanje i zabrinutost, al nešto mi se neda. Valjda reciprocitet, ko bi ga znao.

Nego, ono što mi je zanimljivo u celoj stvari je, uzrok haosa koji je nastao. Jeste povod bilo ubistvo mladića od strane njihovih organa reda, ali je uzrok kažu, socijalno nezadovoljstvo širokih narodnih masa. Pa ima toga, gle čuda i u visokosofisticiranom kapitalizmu, ko bi rekao. Digla se kuka i motika, ili kako bi mi rekli „Kosovo za patike revolucija“, te počela da otima ono što im je bilo veoma nedostupno, a tako privlačno, a zarad nebeske pravde.  Zajebano je rasti u sistemu u kome imati znači sve, a ne imati znači da si niko i ništa, a nemaš.


Nema tu politike, to su uglavnom klinci koji nemaju pojma ni ko im je premijer. Naravno IT tehnologije su opet odradile svoje (BlackBerry Messenger u prvom planu, zbog algoritma enkripcije, te nemogućnosti praćenja od strane organa reda, uz naravno Facebook i Twitter), pa su deca i fantastično dobro organizovana. Ali ono što im je pokretač je bunt, oni ne prihvataju svoj socijalni status u društvu, iliti svoju „kastu“ koja im je rodjenjem nametnuta.  Sad, mora im se priznati da imaju stila  - Sony skladište u Enfieldu, Tesco supermarket u Bethnal Geenu, restoran Jamie Olivera u Birminghamu... Ne lupa se to tamo šta se stigne, fina je to gospoda. A čini se da su im  malko zakazali i organi reda, valjda su i oni fini.


Sad šalu nastranu, zamislite da se sva ta energija i mladost politički instrumentalizuje, te se celom tom divljaštvu da ideološki smisao. Ko bi to mogao zaustaviti? Da li bi to bio početak stvarne revolucije i promene društvenog sistema i šta je alternativa postojećem?


Neverovatno je koliko je sve to ranjivo i na staklenim nogama. SEKA  (svetska ekonomska kriza), koja je pre koju godinu uzdrmala svet, je pokazala da je ekonomski poredak, vodećih svetskih ekonomija, kao kula od karata. Može ga srušiti i najmanji povetarac. A ako do toga dodje, eto nama svetske žurke sa nesagledivim posledicama. A gle čuda, na pomulu je  nova SEKA.

Kako mi tu stojimo? Ko što napisah u jednom od postova, (zamalo) kriza ovo područje nije ni napuštala, da bi mogla da se vrati. Da bi mi bili nezadovoljni, treba nas prvo zadovoljiti, a to je reklo bi se nemoguća misija. Tako da bi bilo lepo da „igranka“, ako je i bude, ovoga puta prodje bez nas, jer naši klinci su ideološki obojeni rodjeni, nema tu slučajnosti, kaste su još u formiranju sveže i nejake , a organi reda prekaljeni i bogami kad zatreba ne baš fini.

4 коментара:

  1. Ustajte svi na zemlji kleti...
    Drug Marks će biti u pravu.:-)

    ОдговориИзбриши
  2. "Ne prepoznati društveni nemir i unutarnje pritiske koji će oduvati poklopac na uveliko proključaloj supi u slabo zakrpljenom evropskom loncu, kao što to uzorno pokazuje britanska vlast, može označiti brz i nasilan prelaz u radikalno drugačije promišljanje društva - i u drugačiju svakodnevicu. Strah da će evropska nestabilnost prevazići paniku na berzama i preliti se posvuda više nije nezamisliv."

    Preuzeto sa sajta peščanik, iz teksta na istu temu.

    ОдговориИзбриши
  3. Anarchy in UK

    http://www.youtube.com/watch?v=JQkActP-isE

    ОдговориИзбриши
  4. Америка и Енглеска, биће земља пролетерска...

    ОдговориИзбриши