уторак, 30. август 2011.

SRBI U SVEMIRU


Sve češće se setim one : „Da nije žalosno, bilo bi smešno“. Sad kako sam ja nepopravljivi optimista, meni je smešno, što će reći nisam sklon apatiji. A razloga za smeh svakim danom sve više.


Naime ako niste znali, Vlada Srbije, kako javljaju štampani i elektronski mediji, osniva agenciju za istragu pomorskih nesreća?! Predlogom zakona o pomorskoj plovidbi, koji bi hitno trebalo da bude usvojen u Skupštini, predviđeno je osnivanje organa koji će se baviti utvrđivanjem uzroka pomorskih nezgoda, a još nije poznato koliko će to novo telo koštati građane Srbije, kao ni ko će u njemu sedeti. Kako je navedeno u obrazloženju predloga zakona o pomorskoj plovidbi, to pitanje biće rešeno donošenjem posebnog propisa.

Da stvar bude još neverovatnija, osnivanje novog organa neuspešno su pokušali da objasne pisci samog zakona u kome stoji da će se to telo baviti ispitivanjem uzroka pomorskih nesreća, predlaganjem mera u cilju njihovog izbegavanja i unapređenjem pomorske plovidbe. Paradoks je veći kada se dalje čita tekst zakona u kome piše da Srbija nema pomorske brodove.  U obrazloženju zakona navodi se i da se novi propisi o pomorskoj plovidbi donose jer to traži Evropska unija, kao i da Srbija ima preko 5.000 pomoraca koji rade na stranim brodovima.


Biće da ovi morski vuci imaju strašno jake „stričeve“, pa je potrebno naći uhlebljenje za tetke, strine, i drugu bratiju. No, da ne budemo na kraj srca, i ja bih da malo pomognem. Eto ja predlažem osnivanje svemirske agencije. Ova agencija bi se bavila istraživanjem svemira i svim delatnostima koje iz toga proizilaze. Uzor bi bila naravno ko drugi nego NASA (National Aeronautics and Space Administration). Sva ova kapetanija bi, ako  za to pokaže interesovanje, bila prekvalifikovana u kosmonaute. Eto tako bi bar bili okrenuti budućnosti, i naravno ovo ulagenje bi se pravdalo ulaganjem u budućnost. A da vidim toga ko bi sa sigurnošću rekao da nam to neće trebati, ko zna šta budućnost donosi i koje su granice našeg, za gluposti neiscrpnog potencijala. Ipak smo mi nebeski narod.


A kako smo mi narod sa vizijom, i duhom koji izgleda umire zadnji, momci iz NOĆNE SMENE su ovakav scenario i predvideli, pa uživajte u prvoj epizodi njihovog serijala SRBI U SVEMIRU, i koga briga „Što Madjarska nema more, a ima ratnu mornaricu“.




2 коментара: