уторак, 7. децембар 2010.

UZ MARŠALA TITA, JUNAČKOGA SINA...

Kako je nedelja za nama obilovala dogadjajima, nadam se da će se i Lale aktivirati, moj je utisak da fali njegov otisak. Imali smo tenisere, i svojatanje istih. Ministarku na pijaci koja je teniserima spustila cenu sa 450.000 na 180.000 evra,  svaka čast "domaćice". Mali Iđoš je uveo crnogorski jezik, vala što se mane tiče mogli su i latinski, jer mi smo bar svi poliglote, Nataša se posvađala sa Sergejom (to vas je pretpostavljam „posebno“ pogodilo), ministri imaju privatne firme.... U svetu još traje gužva oko Vikiliksa, bio ja i gledao, nema za nas smrtnike mnogo toga interesantnog (ali je lepo da ideala, pa neka je reč i o slobodi govora, još ima), Argentina priznala palestinsku državu , pa malo li je za jednu nedelju...

 

Sad baš, zanimljivo je i u svetu, ali to što nam ti „nadobudni stranci“ moraju priznati je da kod nas ipak malo zanimljivije. Tako je nekako, ne sa previše pompe, zbog svih ovih „značajnijih“ dogadjaja, neopaženo prošla vest o formiranju komunističke partije. Osnivač iste, nije niko drugi do Joška Broz (za mladje Titov unuk), koji je u ponedeljak u Beogradu Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu predao 12.000 potpisa za osnivanje te političke stranke. Predaju potpisa za registraciju petnaeste komunističke partije na teritoriji Srbije negodovanjem su propratili, kako su sebe predstavili, aktivisti "SKOJ-a", koji su pokličima "dole lažni komunisti" i "bando buržujska" nekoliko puta prekidali Brozovo obraćanje medijima. Simbolično, u minut do 12, unuk Josipa Broza Tita, Joška predao je 12 hiljada potpisa svojih pristalica koji žele da vide jednu snažnu i ujedinjenu partiju komunističkih ideja, koja bi – kako veruju – vratila narodu dostojanstvo, obnovila stari sistem vrednosti i ekonomski se povezala sa zemljama bivše Jugoslavije.


"Da pomognemo mladima da se školuju, starima da se leče, penzionerima da primaju plate...
Mi ćemo braniti lik i delo Josipa Broza Tita, kao i tekovine Narodno-oslobodilačke borbe, i insistirati na pomirenju naroda. Radićemo na tome da napravimo neko pomirenje, svako može biti član partije, bez obzira na veroispovest i nacionalnu opredeljenost. Nema više živih ni partizana ni četnika, dajte da pomirimo narod i krenemo u borbu za bolji život". Možda je ovo za njih recept, ko zna?!!

Znam da vam sve to zvuči smešno i naivno, pride izgubljeno u vremenu i prostoru. Ja u svemu tome vidim neki vid proročanstva. Možda sam malo subjektivan, valjda sam po prirodi levičar, što danas baš i nije „in“ , no šta ću. Ali ova skorašnja dešavanja, mislim na SEK-u (iliti Svetsku ekonomsku krizu), mogu biti samo najava nečega što bih ja nazvao slom liberalnog kapitalizma. Jer ako je komunizam uništio sam sebe (ako ne računamo radikalnosti i brutalnost samog komunizma,  lučke radnike u Gdanjsku, papu, „reformistu“ u Kremlju, ili vatreni antikomunizam Zapada), čini mi se da će kapitalizam pojesti sam sebe. Ako vam je ideja vodilja jednog društvenog uredjenja „uvek veći profit“, šta to ima za posledicu. Gde su granice dizanja profita (lažne pandemije, pa prodaja vakcine, bog te pita kakve nam lekove serviraju farmaceuti) grand parade, farme, neviđeni marketing raznoraznih proizvođača (čini mi se da je prva reč koju danas deca nauče sa reklame za deterdžent), pohlepa kao preduslov uspešnog mladog čoveka...Ako mi sami društvo danas definišemo kao demokratsko, tolerantno i humano, kako je moguće da ima toliko nepravde, bede i nasilja.


Koliko je ljudi danas spremno da se bori do kraja za ideju i ideale u koju veruje? Ako smo mi po nečemu poznati, to je onda revolucionarni duh i osećaj za pravdu/nepravdu (nije nam to donelo mnogo dobra u prošlosti, ali takvi smo kakvi smo). U našem vremenu, u kome su ideali jednakosti gurnuti u drugi plan i kada se gotovo ne reaguje na nepravdu ni u zemlji ni u svetu, postavlja se pitanje da li nama danas nedostaje Če Gevara. Mislim  da je samo pitanje vremena, kada će kao odgovor na sve što se dešava, stići neka nova/stara ideologija, koja će uz sve dorbe/loše strane iznedriti svoje vođe, svoje heroje. Inače u zemljama EU se prodaja Kapitala (mislim na knjigu)  utrostručila, govori li vam to išta? Ako to i doživimo, ko preživi pričaće. Pročitajte sledeći citat:

"Vlasnici kapitala i biznisa kod radnika poticati će i stimulirati potrebu da kupuju njihovu skupu robu: stanove, kuće i tehnologiju, obvezujuci ih pritom da ulaze u skupe hipotekarne kredite do nivoa neizdrzivosti... I na kraju ti neplaceni dugovi će izazvati bankrot banaka, koje će morati biti nacionalizirane, a država ce onda krenuti putem koji vodi u komunizam..." (Karl Marx, 1867., Kapital)

Uživajte uz pesmu fantastična je i hasta siempre comandante.



3 коментара:

  1. Taman sam mislio da je to ipak daleka budućnost, kad ono medjutim. Počelo je :-))), pogledajte ovo:
    Erik Kantona

    ОдговориИзбриши
  2. Slažem se. Pesma je fantastična i dobro mi je došla da "obnovim gradivo". Drago mi je da si jako dobro "izoštrio" ovaj specifičan pogled na svetsku zbilju. A kao svojevrstan dokaz da sve ovo i nije šala ....

    http://srbijavanbeograda.blogspot.com/2010/12/blog-post.html

    ОдговориИзбриши
  3. Sretni bilo kog građanina na ulici i pitaj ga šta ga više interesuje:da li ono što se dešava van Negotina ili ono što se dešava u Negotinu.
    Najverovatniji odgovor bi bio: Koliko para toliko i "muzike"!
    Mogu da žalim što je ova predivna muzička numera ipak samo muzika.

    ОдговориИзбриши