четвртак, 27. јануар 2011.

SLUČAJNOSTI


Da li verujete u slučajnosti? Ja ne.

Za one koji veruju, evo u Nišu južnokorejska kompanija "Yura" otvara svoju drugu fabriku, naravno “slučajno”. Koristeći random funkciju (ili slučajni odabir), je i slovenačka kompanija “Gorenje” “slučajno" odabrala Zaječar kao lokaciju za svoju novu investiciju. Naravno da takve “slučajnosti” ne mogu a da ne prođu bez čaršiskih priča. Svi ste već čuli podosta o tome kako je to Dinkić dao Ničiću jer to je politika… Ima tu malo i toga ali da li je to baš potpuna istina…




Ko o čemu, ja o Naled-u, ali čini mi se da je to u celoj priči bitno napomenuti. Među gradovima i opštinama koje su do sada sertifikovane, Grad Niš je najbolje ocenjen, osvojivši 96.5 od mogućih sto poena. Grad Niš je grad koji je u prošloj godini imao najviše direktnih stranih i domaćih investicija u fabrike u Srbiji. Grad Zaječar se takođe nalazi u procesu sertifikacije, mada to tamo ne ide zadovoljavajućom brzinom, ili se bar tako čini. Kako god, u ceo proces su ušli pre nas i daleko više i uradili, pa je Zaječar u ističnoj Srbiji po svim relevantnim pokazateljima ipak najbolja destinacija za investiranje. “Slučajno”?

Sad da ne ispadne kako samo kritikujemo, evo i nečeg pozitivnog. Opština Negotin je deo projekta Certifikacija ruralno senzitivnih područja u regionu Dunava”. Cilj pilot projekta Ruralne certifikacije je da osnaži i poveća administrativne kapacitete ruralnih opština kako bi bile spremne da:

1. Učestvuju u budućim tenderima za EU LEADER inicijative
2. Planiraju i implementiraju buduće LEADER projekte bazirane na bootom-up pristupu
3. Upravljaju budžetima za ruralni razvoj na osnovu EU standarda.

Prevedeno, kada postanemo zemlja kandidat za EU moći ćemo, kroz raznorazne projekte, da dobijemo odredjena sredstva, koja zavisno od umešnosti i znanja onih koji projekte pišu, mogu biti pozamašna. U projekat će s početkom biti uključeno 6 pilot opština i planirano je da traje do novembra 2012 godine. Učešće u pilot projektu uzele su sledeće opštine Negotin, Majdanpek, Sokobanja, Golubac, Veliko Gradiste i Knjaževac.

Da li nas je ovo snašlo “slučajno” ili je to nečija zasluga nisam siguran, ali u svakom slučaju je dobar pomak. Iskreno se nadam da ćemo u celu priču ući ozbiljno i uskoro se naći na mapi sertifikacije Naled-a. Shvatili mi to ili ne, ako vas tu nema, za većinu investicija kojih i ovako nema mnogo, ne postojite ni  “slučajno” ni namerno.

3 коментара: