понедељак, 28. март 2011.

MUDRACI



U rijaliti šou koji se zova „Srpska javnost“ već nekoliko meseci prosveta igra zapaženu ulogu. Na žalost, na lestvici društvene važnosti nema takav tretman. Samim tim se kao tema nameću i mladi, njihovo obrazovanje, budućnost...


Utisak je da problema u prosveti itekako ima, a to nisu „samo plate“. A nekako je to jedino oko čega se ovde lome koplja. To svi koji imamo bilo kakav kontakt sa sistemom obrazovanja svakodnevno vidimo. Pride, meni nekako nije normalno da vidim vodju sindikata, sa na sebi hiljadu evra što garderobe što sata i nakita, da se žali kako nema od čega da živi...

No ako i to ostavimo po strani, apsolutni hit mi je informacija da se ukida nastava iz informatike u trećem i četvrtom razredu gimnazije. To bi, ako se usvoji, trebalo da se primenjuje od septembra 2011. Treba li uopšte pričati o tome da je u većini zemalja EU informatika odmah iza maternjeg jezika i matematike po svojoj važnosti, i da raspoloživi podaci pokazuju da je Srbija među poslednjim zemljama u Evropi u pogledu informacione pismenosti. Da je u  savremenom društvu informatika postala osnovna infrastruktura za svakodnevni život i rad. Da obrazovni sistem u Srbiji ne odgovara potrebama savremenog društva ni privrede, a predloženi nastavni program će Srbiju u vremenu koje dolazi učiniti potpuno inferiornom. A sve to nikoga u ovoj papazjaniji ne dotiče, i niko se zbog toga previše ne uzbuđuje. To ovakvoj Srbiji i njenom sistemu obrazovanja nije bitno. 


Naravno posle hita – magahit. „ZAVRŠI MEGATREND I PALI“ je marketinški potez koji je ovih dana izazvao poprilično polemike u javnosti. Čini mi se da se neko osmelio da kaže ono što svi mi inače mislimo. I naravno kako to već u Srbiji biva, nije kriv onaj ko je za takvo stanje odgovoran, već onaj koji je to rekao. Tako da će rektor Unizerziteta Megatrend zbog iskrenosti biti i krivično gonjen. Naravno sve je to zbog „brige o mladima“. O njima „brinu“ institucije društva, dušebrižnici, političari, pa eto i tržišna inspekcija. Čini mi se što su oni više „brinuli“ to je mladih bivalo manje. Od tolike brige, se decenijama unazad negde izgubiše, pa ih je sve manje i manje u ovoj zemlji i to iz godine u godinu. I dok svi mudruju kako to sprečiti, otvaraju raznorazne kancelarija za brigu o mladima, niko ništa tu konkretno ne radi. „Najkreativniji“ su mi ovi iz NSZ, sa čuvenim kursevima – kako sastaviti CV. Ko je gledao TILVA ROŠ, ili nedaj bože tome prisustvovao, zna o čemu pričam.


Dok ovi silni mudraci i dušebrižnici mudruju i brinu, rezultati ove „brige i mudrosti“ su ravni cunamuju. U Srbiji živi 17,4 odsto stanovnika starijih od 65 godina što je stavlja na šesto mesto najstarijih država na svetu. Izraz "odliv mozgova" smo čini mi se mi izmislili, to je doprinos mudraca. U proteklih petnaestak godina pola miliona visokoobrazovanih osoba napustilo je Srbiju. Samo u Americi i Kanadi je ostalo 70 hiljada naših diplomaca. Samo od 1991. do 1996. godine, otišlo je 298 doktora nauka, 214 magistara, 467 diplomiranih stručnjaka i više od 30 hiljada studenata. I gle čuda, dogodilo nam se demografsko starenje nacije. Dok su naši studenti vicešampioni u svetu u svom znanju, njihova država je vicešampion u njihovom izvozu ( bolja je Gvineja Bisao). A obrnuto proporcijonalno, mudraca nikada više.


I svi se naravno prave blesavi, nikome nije jasno zašto se to dešava, i kako je to moguće sprečiti. Jednostavno, samo treba da postanemo normalna zemlja i sve će nam se samo rešiti. To naravno više nije pitanje volje i političke procene već opstanka.  Naravno mudraci se samnom neće složiti.

5 коментара:

  1. Анониман29. март 2011. 07:39

    Megatrend je priča za sebe.

    Zapadne zemlje su počele i sa primenom strategije "berba slonova" tj praćenje najboljih studenata tokom studija i njihovo vrbovanje po završetku istih, odnosno kupovina gotovih stručnjaka i mozgova što još više dovodi do egzodusa mozgova

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман29. март 2011. 10:44

    Sve dok se u našoj zemlji ne počne da ceni znanje i sposobnost i da je to prevashodno merilo vrednosti čoveka, tu smo gde se sada nalazimo, a to je da je partijska pripadnost u prednosti nad znanjem.
    Kada tome dodamo da nestručna lica daju važeće mišljenje, koje vladajuća većina orkestrirano -bez pogovora-prihvata, ostaje nam da se molimo svevišnjem da nam pomogne.
    Ali i to je uzaludni posao jer jedan broj prosvetnih radnica,svojim ponašanjem, ne daju primer kako treba u životu biti borac, već svojim primerima pokazuju deci da je bolje za njih i da će im u životu bolje biti ako su pokorni (da slušaju) a ako žele nešto da kažu onda da to čine kao anonimni.
    Kada zavlada red, a to znači da u deruštvu preovlada NAPOR da je svim lopovima mesto iza brave, a da stručnjaci imaju opdlučnu reč, tada se možemo nadati da nam krenuti na bolje.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман29. март 2011. 12:01

    A mudraca ima svuda, ćute i smrde. Srešćete ih na ulici, u banci, u opštini pogotovu. Ubiše ovu zemlju.

    ОдговориИзбриши
  4. Da, to je večna dilema. Ubiti ili ne glasnika koji donosi "loše vesti". U isto vreme, niko nema ni želje ni volje da malo poradi na ovom našem učmalom i "užeglom" obrazovnom sistemu. I što su nam školske reforme češće i sveobiuhvatnije, đaci su nam sve gori i gori.
    Nedavno sam, na B92, gledao jednu reportažu iz Finske. O njihovom obrazovnom sistemu. Neverovatno je kako tamo njihova deca uče o nekim običnim i praktičnim stvarima. Imaju čak i časove rok i pop muzike. I naravno, školovanje je potpuno i stvarno, besplatno.
    Možda mi imamo problem zbog ovog globalnog zagrevanja, pa su nam verovatno i mozgovi pod nekom previsokom temperaturom, koja mnogo viša od one koja bi trebalo da nam bude "radna".

    ОдговориИзбриши
  5. Najveći problem ove zemlje je što svaka vlast misli da od njih sve počinje a da prethodne nisu ni za šta.Kada bi se samo malo slegle sujete,dozvali u pomoć umni ljudi,napravljena široka akcija i među običnim svetom,došlo bi se do modela školstva koji bi bio funkcionalan i mogao da traje duži niz godina.Normalno da bi se pratio tehnološki razvoj u svetu i to znanje implementiralo u školski sistem ali to bi onda bilo upravo to.SISTEM.Sistem sa pravilima koja se poštuju.Takvi sistemi su nam potrebni ne samo u školstvu već u svim sferama života.

    ОдговориИзбриши