недеља, 24. март 2013.

DOSIJE X
Jutarnji zraci prelamali su se kroz veliku golu hrastovu krošnju. Na suncu je bilo prijatno, ali na pločniku glavnog trga, koji je uglavnom u hladu, i dalje je prilično sveže.  Hladno martovsko  jutro i uzane ulice oko trga, obećavale su još teži dan pred sobom. Bio je to početak još jednog radnog dana kapetana srpske policije Dragana Popovića ili kako su ga kolege zvale detektiva Kokni Kola. Sam nadimak je inače dobio zbog šešira i mantila koje je nosio u ranoj mladosti. Od tog početnog entuzijazma ostao je samo nadimak.

Na putu do svoje kancerarije u PU „Savski venac“, prišao je kiosku da kupi novine.
 „Izvolite gospodine!“ – obratila se prodavačica. Baš je lepa i opojno miriše, pomislio je gledajući njenu raspuštenu smeđu, kovrdžavu kosu. Ma, nije lepa nego je prelepa. Bože, što nisam mlađi… Gde li sam je video? Poznata mi je nešto, hm? Možda sam joj bio sa majkom, nekada davno… Ma, šta ja to lupam.
“Večerne novosti.” – progovori napokon.
Naslov koji je ugledao ga je skamenio, istoga trena je zaboravio na prodavačicu.
„DIVERZIJA AVIONA
Na osnovu informacije Bezbednosno-informativne agencije, Direkcija policije je obavestila predsednika Vlade Srbije Ivicu Dačića da BIA ima saznanja da vođe pojednih kriminalnih klanova nastoje da za interese svojih kriminalnih grupa izazovu kvar na avionu Vlade Srbije u inostranstvu prilikom putovanja predsednika, premijera ili prvog potpredsednika …

Žurnim korakom kapetan stiže u svoju kancerajiju, a još sa vrata ga dočeka pitanje načelnika „Jesi video današnje novine“.
„Video sam, zaista nemam objašnjenje, nastavićemo istragu.“ – izgovori neubedljivim i umornim glasom.
Koji sam ja baksuz kad mi je zapao ovakav slučaj, pomisli. Na stolu ga je čekala kafa i otvorena fascikla sada već čuvenog predmeta. Krenuo je ponovo da čita markirane delove dosijea.
1.Kradja glasova
Kako je rekao lider SNS Tomislav Nikolić, krađa u nedelju veća je od one koja se dogodila u septembru 2000. godine a odigrala se na svih 9.000 biračkih mesta u Srbiji."Mi smo na izborima pobedili mnogo ubedljivije nego što je RIK saopštila ali su izbori pokradeni u mnogo većem obimu nego u septembru 2000. godine", tvrdi Nikolić. Nikolić je novinarima pokazao oko 3.000 glasačkih listića, koji su, kako tvrdi, bačeni u kontejner posle izbora i naveo da su oni zamenjeni novim listićima na kojima su zaokružni predstavnici aktuelnih vlasti. SNS je te listiće dobila, kako je rekao Nikolić, "od jednog hrabrog čoveka" i zahvaljujući njemu…

2. Prisluškivanje
RTS saznaje u krugovima bliskim Vladi da je prvi potpredsednik Aleksandar Vučić informisan od strane BIA da je pre tri dana deo policije izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsednika Nikolića prisluškuju duže vreme! Nalog za prisluškivanje Aleksandra Vučića izdat je, tvrdi isti izvor, po zahtevu interesnih grupa, a uz pomoć nekoga iz vrha policije. Zbog uznimirenosti, Aleksandru Vučiću je pojačano obezbeđenje, a Tužilaštvo je već pokrenulo istragu. Izvor RTS-a tvrdi da predsednika države Tomislava Nikolića dugo prisluškuju, o čemu je i predsednik govorio u emisiji Svedok. "Mi smo tu upali u zmijsko gnezdo, među ljude koji koriste visoke funkcije u mnogim službama da gospodare životima…

3. Presecanje kolone 1
Kabinet predsednika Srbije Tomislava Nikolića potvrdio je sinoć da se u petak ujutru na autoputu dogodio incident i saopštio da je Nikolić izrazio uverenje da će svi aspekti tog dogadjaja biti ispitani.

4. Presecanje kolone 2
Nepoznati vozač škode bez registarskih tablica pokušao je četiri-pet puta da preseče kolonu predsednika Srbije. Kolonu automobila predsednika Srbije Tomislava Nikolića juče popodne više puta je presekao automobil "Škoda fabia" bez registarskih tablica, a vozač je nepoznat, saznaje agencija Beta u policiji. Incident se dogodio u Novom Beogradu, u Ulici Jurija Gagrina kod tržnog centra "Piramida" oko 18 sati. Kako je rečeno u policiji, za vozačem je raspisana potraga. “

Svaki od ovih na izgled nepovezanih slučajeva je od strane njega i njegovih najboljih ljudi detaljno obradjen sa uvek istim zaključcima, dokaza jednostavno nema, izvršioci su uvek korak ispred. Neverovatno je njihovo umeće i spretnost, pojavljuju se niotkuda i gotovo kao duhovi nestaju. Čak mu ni motiv nije do kraja razjašnjen. Posebno mu je smetalo što je o svakom od pomenutih dogadjaja prvo saznao iz novina, a tek posle dobijao zvaničnu prijavu incidenta. Sad još i diverzija aviona, samo mu je to još trebalo.
Sa druge strane policiski instinkt, koji ga do sada nikada nije prevario, mu je govorio da su to samo segmenti jedne veće i komplikovanije slagalice i da je sve povezano. Da iza svega stoji neko dovoljno moćan da celu stvar može da organizuje i….

Zazvonio je telefon I prekinuo tok njegovoh misli.
“Halo!”
“Popoviću ti li si?” – bio je to načelnikov glas.
“Ja sam šefe, čitam ponovo slučaj”
“Ajde Popoviću ostavi se toga, to nije prioritet.”
“Ali još ništa nemamo šefe…”
“Popovići zavedi slučaj, i predji na sledeći, pa nemamo mi dovoljno ljudi, prioriteti moraju da postoje.”
“Razumeo šefe.”
Iz fioke izvuče crni marker, zatvori fasciklu i preko nje ispiše veliko X.
“E neka sam se i te bede ratosiljao” – izgovori dok je povlačio zadnji dim dogorele cigarete gledajući kroz prozor. Dan se nastavio. Sunce je i dalje sijalo ulicama koje su mu delovale tako tesno da u njima ni ker nije mogao da maše repom levo-desno, nego gore-dole. U stomaku je osećao težinu i bivalo mu je loše. Verovatno je zbog kafe. I osim mučnine, sve ostalo je bilo na izgled po starom, kao da se ništa nije dogodilo. 3 коментара:

 1. Анониман24. март 2013. 13:41

  Ovaj Kokni Kol je legenda!

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман24. март 2013. 17:37

  TEKST NA TVOM NIVOU, ODLIČAN JE. SAMO MALO I DA TE ISKRITIKUJEM, MOGAO BI I MALO ČEŠĆE DA PIŠEŠ.

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман24. март 2013. 19:36

  Oce to zbog kafe, a hoce i zbog raznoraznog sranja koje gutamo.

  ОдговориИзбриши