недеља, 27. фебруар 2011.

ZAMALO KRIZA


Kriza (grčki κρίση, krísis) označava problematičnu, prelomnu tačku povezanu s potrebom donošenja odluke. Po savremenim definicijama označava vremenski ograničen gubitak ravnoteže u npr. ekonomskim, društvenim, političkim ili medjunarodnim odnosima kojoj uvek prethodi promena u spoljašnjoj realnosti. Postoje dve osnovne grupe: razvojne i akcidentne.


Znači da bi neko ili nešto bilo u krizi, znači da je privremeno izgubilo ravnotežu ili da je pre toga imalo. Ako ovo uzmemo doslovno, pa ovde nema krize već vekovima. Valjda smo trusno područje pa je ravnotežu teško uspostaviti, a i nema prelomnih tačaka, celi smo prelomljeni. Tako nas na sreću „krize mimoilaze“, a ono čega nema ne može ni da prođe.

Tako recimo SEKA (svetska ekonomska kriza) iako prepoznata od nekih domaćih stručnjaka kao razvojna šansa (vidi podelu u definiciji), na nas nije delovala. Ni razvojno, ni akcidentno jer, kod nas je tako bilo i pre nego što je ona došla. Hocu reći njen dolazak nas nije zatekao, pa ni njen odlazak na nas nije delovao. Tako nam je kako nam je, rekli bi dobro.


Domaća ekonomska kriza, ne bi mogla da se podvede pod definiciju krize. Prvo nikako nije vremenski ograničena, pre bi se moglo nazvati oubičajenom zamalo pa „prirodnom“ pojavom na ovim prostorima. O njenom razvojnom kapacitetu ili delu razvojnog procese ne bih trošio reči, to je valjda jasno. No moglo je i gore, pa može se reći za sada je i dobro.

Kriza institucija i adminastrivnog kapaciteta, teško da imaju problematičnu iliti prelomnu tačku, jer to bi značilo da su ostali delovi van te tačke ispravni i da su funkcionisali, što takodje nebi bilo istina. Prolaznu slabost je takodje gotovo nemoguće dokazati, dvadeset godina disfunkcije može biti sve osim trenutak slabosti. Uzevši u obzir plansku selekciju i dugogodišnje gajenje nerada i diletantizma, pre to možemo nazvati strategijom nego prolazni trenutak slabosti. Naravno da uvek može gore, pa ovo je za sada dobro jel da?


Političku krizu je naravno najteže dokazati, a i kad pitate one koji su možda „u krizi“ uvek će je negirati. Može im se, teorija je na njihovoj strani, jer balansa i ravnoteže ovde odavno nema, tako da se ne može ni izgubiti. Takođe donošenje ključnih odluka je davno izgubljen koncept. Akcidenata (iliti nesreće) ima koliko hoćete, ali nije vremenski ogarničena, već opet trajna pojava. Nekako se dobro prima na ovo tle, i to vekovima, a ne samo godinama unazad. Zašta god da se zakačite da bi bar političku krizu dokazali, nije moguće. Ima, istine radi valja istaći, i gorih primera što u okruženju, što u svetu, pa je ovo za sada još i dobro.

Sad, u nedostatku dovoljno dobrog izraza za definisati ovo poniranje koje kriza nije, dobro bi bilo naći odgovor na pitanje, a šta ovo jeste? Hoće li i kada stati, ili će se kad tad završiti velikim praskom? Teško je pitanje  priznaćete.

Čuo si za lika koji pada sa nebodera?
Na svakom spratu dok pada, uverava sebe:
"Za sada je dobro..."
"Za sada je dobro..."
"Za sada je dobro..."
Ali nije bitno kako padaš. Bitno je kako ćeš se prizemljiti!


4 коментара:

  1. Ostaje nam samo da se nadamo, svesni jedne cinjenice: "velike stvari desavaju se bas u kriznim situacijama", mada se kod nas od velikih stvari desavaju samo velika sranja. Na zalost.
    Film mržnja je dobar filmcic. Dobro je da si me podsetio da ga ponovo pogledam !!!
    PS Nisam znao da je ovo tvoj blog a drago mi je da jeste. Pozdrav !!!

    ОдговориИзбриши
  2. Kriza je naša sudbina. Reč koju deca nauče čim se rode. Žalosno, ali je tako.

    ОдговориИзбриши
  3. Ko kome "daje intonaciju"?

    ОдговориИзбриши
  4. У години када обележава 130 година од оснивања и 21 годину од обнављања свог рада, Народна радикална странка је у духу Православне, Хришћанске традиције и овог 12. фебруара, заједно са својим гостима и пријатељима прославила своју Красну Славу - Св. три Јерарха. У оквиру Програма обележавања великих јубилеја, прваци Народне радилане странке Неготинске крајине, у историјском осврту, указали су на национални државотворни значај НРС, најстарије и најзначајније странке у историји српског парламентаризма.

    ОдговориИзбриши